Boten, jachten, schepen, groot of klein, motorboot of zeilboot, ze worden verkocht door jachtmakelaars. Maar hoe word je jachtmakelaar? En wat doet een jachtmakelaar?
Met de nautische opleiding van de IVA Business School word je voorbereid op een toekomst in sales en business in de watersport en internationale jachtbouw. Deze opleiding is ook de perfecte basis om jachtmakelaar te worden.
De Nautische Hbo– en Mbo-opleiding van de IVA combineert business met de boeiende wereld van jachtbouw en watersport. De technische vakken zorgen ervoor dat je goede kennis op doet over hoe boten worden gebouwd. Bij sales leer je hoe je een boot of jacht kunt verkopen. Bij bedrijfsmanagement leer je hoe de markt in elkaar zit en waar de kansen liggen. Met deze kennis leg je een theoretische basis die je nodig hebt om als scheepsmakelaar aan het werk te gaan.
Het IVA-diploma kwalificeert om aspirant-lid te worden van de Nederlandse Bond van Makelaars in Schepen (NBMS) als kandidaat jachtmakelaar. Aangevuld met 4 jaar praktijkervaring als jachtmakelaar kan je na het succesvol afleggen van een praktische vaardigheden test (APD) volwaardig lid worden van de Bond en word je opgenomen in het register van jachtmakelaars.
Een jachtmakelaar bemiddelt bij de koop en verkoop van een pleziervaartuig. Dat kan een zeilboot, motorboot of zelfs superjacht zijn. De rol is vergelijkbaar met die van een huizenmakelaar. Voordeel voor de jachtmakelaar: het gaat over bootjes en je bent met iemands vrije tijd bezig. Er zijn ook steeds vaker vrouwen actief in de pleziervaart. De hoofdtaken van de jachtmakelaar zijn; een accurate waardebepaling, een aantrekkelijke presentatie van het vaartuig zodat deze de potentiële kopers bereikt, vaststellen of het scheepsdossier volledig is, en de begeleiding van het aan- en verkooptraject.
Jachten hebben vaak een hoge waarde. Daarom is een gedegen advies en goede begeleiding erg belangrijk. Dit maakt het vak extra interessant. De meeste kopers zijn mensen met passie voor watersport, net als jij, dat maakt het werken voor en met deze klanten heel bijzonder!
Er is vrijwel altijd een ruim aanbod aan vacatures in de nautische branche. Als IVA student kan je gebruik maken van de interne vacaturebank en carrièrecoach. Niet voor niets heeft 80% van de IVA studenten al een baan bij het afstuderen! Neem ook eens een kijkje op vacaturesites van Bootaanboot of de Hiswa.
Er zijn ongeveer 80 jachtmakelaardijen in Nederland aangesloten bij de NBMS. Relatief veel jachtmakelaars zijn zelfstandig ondernemer maar er werken er ook veel in loondienst bij bedrijven als De Valk Yachtbrokers, Sleeuwijk Yachting of Elburg Yachting. Ook scheepswerven hebben jachtmakelaars in dienst die de gebruikte boten voor de werf verkopen. Denk aan Contest Brokerage, Nova Yachting, Best Boats, Linssen Yachtbouw etc. De nautische opleiding van de IVA biedt jou een brede basis om na je afstuderen als zelfstandig ondernemer je eigen bedrijf op te zetten of bij een jachtmakelaardij in dienst te gaan. Je krijgt les van docenten uit de praktijk met een groot netwerk in de branche. Daarnaast is er een groot aantal watersportbedrijven met stageplaatsen voor IVA studenten. Door deze intensive samenwerking met de bedrijven kom je tijdens je studie al veelvuldig in contact met de branche en zet je gemakkelijk koers om actief te worden in de watersportbranche!
Nederland staat internationaal bekend als een echt watersport- en jachtbouw land. Niet voor niets varen de rijksten der aarde met jachten die in Nederland gebouwd worden. Jeff Bezos bestelde in 2021 zijn nieuwste superjacht bij Oceanco en Bill Gates heeft zijn oog laten vallen op de Nederlandse werf Feadship. Ook wijlen Steve Jobs kocht ooit zijn jacht bij deze werf in Aalsmeer. Er zijn tal van bedrijven waar je terecht kunt. Bekijk de kaart met jachtmakelaars en jachtwerven op de kaart van Yachtfocus om een beeld te krijgen hoeveel bedrijven er wel niet zijn.
Docenten en studenten van onze nautische opleidingen ademen watersport. Zeg eens eerlijk, wat is er mooier dan les krijgen van docenten die passie hebben voor het vak of zeilen met medestudenten op een Klipper over de Noordzee omdat jullie je hebben ingeschreven voor the Race of the Classics? Om echt een idee te krijgen van de opleidingen, inhoud en sfeer te proeven, raden we je aan om een Open Dag te bezoeken. Maar bel ook gerust eens met een van onze voorlichters.