Jelle van Hagen (oud-IVA-student)

Stagelopen in Fort Lauderdale

Naam: Jelle van Hagen
Leeftijd: 21 jaar
Nu: Loopt stage in Fort Lauderdale
Gepubliceerd: mei 2023

IVA-student Jelle van Hagen is vierdejaars hbo-student Nautisch Business Management. Via IVACOM vond hij een stageplaats in de yachtcapital van de wereld, Fort Lauderdale. Dit jaar stond Jelle voor het eerst op de Lauderdale Yacht Show.

Mijn keuze voor de IVA 
‘Mijn tijd op de IVA ga ik nooit vergeten en ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze om me in 2018 in te schrijven voor de opleiding Nautisch Business Management. Het is de perfecte opleiding voor mensen die actief willen zijn in de nautische sector, niet alleen door de goede lessen en docenten uit de branche, maar juist ook door de vele mogelijkheden naast school om kennis te maken met de branche zoals: stagedagen, beurs- en bedrijfsbezoeken en als klap op de vuurpijl de studiereis naar de Monaco Yacht Show. Wat mij betreft is de manier van lesgeven op de IVA ideaal om praktijk en theorie te vergelijken en toe te passen. Dankzij de hechte gemeenschap van de IVA heb ik een waardevol netwerk door heel Nederland en België.  Of het nou het noord, oost, zuid of west is, in elke stad ken ik wel een medestudent die ik kan bereiken. Ik kom zelf uit een dorp in Brabant en dat dorpse gevoel had ik in Driebergen ook.  Het is echt ons kent ons, maar wil je toch naar de stad dan ben je zo in Utrecht. Die combinatie van stad en dorp is perfect om studeren en plezier maken te combineren. 

Dankzij het brede scala aan vakken ben ik op elk gebied voorbereid. Zo kan ik tijdens mijn afstudeerstage overal over meepraten. Of het nou om nautische techniek gaat, financiën, marketing of managementvraagstukken of verkopen, alles hebben we een keer voorbij zien komen. Dit maakt IVA-studenten enorm waardevol, niet alleen voor nautisch gerelateerde bedrijven, maar voor elk bedrijf. Daarnaast word je ook klaargestoomd voor internationale bedrijven, waar ik nu bijvoorbeeld zelf werkzaam in ben, dankzij de vakken Business English en International Business. 

Lees meer

Op zoek naar een stage via IVACOM 
Toen ik op zoek was naar een stageplaats voor mijn afstudeerstage, leek het me naast het inzetten van mijn eigen netwerk ook verstandig om gebruik te maken van de vacaturebank in IVACOM, omdat dat een handige tool is om binnen een hechte maar toch grote community van vele jaren aan alumni een ideale stageplek/baan te vinden in de branche. Na het filteren in IVACOM op “nautische internationale stage” kwam ik uit bij mijn huidige bedrijf. Na een aantal gesprekken via de telefoon waren we eruit en was mijn afstudeerstage geregeld.

Mijn stage bij Blueoceansyachting 
Blueoceansyachting is ontstaan vanuit het plaatsen van crew op luxe jachten, daarna kwam daar charter management bij en omdat ze zagen dat er veel leads via kapiteins en bemanning binnen kwamen, is het bedrijf in 2021 begonnen met het opzetten van een broker afdeling. Mijn opdracht voor het bedrijf is dan ook om uit te zoeken hoe het bedrijf haar omzet kan laten groeien ondanks de hevige concurrentie van een paar grote brokerhuizen.

Naast mijn onderzoek heb ik ook operationele werkzaamheden. Zo ben ik samen met een collega bezig om een geheel nieuwe digitale aanwezigheid in te richten met onder andere een nieuwe website, online marketingcampagnes en een nieuwe app. Bovendien ben ik werkzaam tijdens alle boat shows hier in Florida. Dit sluit perfect aan bij mijn onderzoek, aangezien deze nieuwe digitale aanwezigheid hopelijk ook meer traffic oplevert en dus meer omzet.
Omdat het een relatief klein bedrijf is met veel ambitie ben ik echt waardevol voor het bedrijf en nemen ze mij serieus. Zo krijg ik ook verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld over de social media-accounts en ben ik van waarde tijdens de boat shows.

Lees meer

Leven in Florida 
Huisvesting was geen probleem. Een oud-IVA-studente die bij hetzelfde bedrijf stage heeft gelopen, heeft mij in contact gebracht met de eigenaar van de studio waar zij toen woonde en hier verblijf ik nu ook. Het is een leuke en rustige buurt en het strand is op fietsafstand.
Naast het stagelopen, vind ik het leuk om te sporten. Zo heb ik hier wat mensen ontmoet waar ik in de weekenden mee voetbal en probeer ik twee keer in de week te kickboksen. ‘s Avonds geniet ik hier uiteraard ook van het bruisende nachtleven in Miami en Fort Lauderdale, een leuke uitlaatklep naast het harde werken. Verder ben ik nog van plan om sportwedstrijden te bezoeken, de Everglades en Keys te bezoeken, te gaan zeevissen op tonijn en te reizen waar mogelijk naar bijvoorbeeld de Bahama’s die op vaarafstand liggen.
Ik raad iedereen aan om uit je comfortzone te stappen en nieuwe culturen te ontdekken. Dit maakt je een completer persoon en meer waardevol voor elk bedrijf. Zeker nautisch gerelateerd is Fort Lauderdale de ideale plek, omdat dit wel als de yachtcapital van de wereld beschouwd kan worden.