Vooropleiding: vmbo of Belgische bso

Mbo+ Nautisch Business Management

Mbo+ nautisch 2 of 3 jaar

De mbo+ nautisch business managementopleiding is de ideale kickstart van je carrière. En hou je van watersport en jachtbouw, dan is het thema nautisch echt iets voor jou. De vakken zijn toegespitst op de nautische industrie, waardoor je studie concreet en razend interessant wordt. De + betekent dat we meer vakken bieden, meer werken aan je persoonlijke groei en meer organiseren buiten je lesuren. Kies je de nautische opleiding, dan is je diploma in deze branche erg gewild. Maar je sterke competenties kun je in elke industrie gebruiken. 

Mbo+ Nautisch Business Management 2 of 3 jaar Augustus 2024
Woensdag 11 oktober 2023
18:30 - 21:00
Aanmelden open dag

Opbouw mbo-opleiding

De mbo+ opleiding nautisch business management is te volgen in 2 of in 3 jaar, afhankelijk van je vooropleiding. In het 2-jarige sprintprogramma start je direct in het door jou gekozen nautische thema.

Het 3-jarige programma bestaat in jaar 1 uit het thema automotive business management, maar je kunt na het eerste jaar overstappen naar het nautisch business management programma. Je volgt dan dus in jaar 1 het thema automotive business management en in jaar 2 en 3 het thema nautisch business management.

Tijdens de mbo+ opleiding nautisch business management krijg je een breed vakkenpakket dat je straks helpt succesvol te zijn. De vakken zijn voor mbo automotive en nautisch in de basis gelijk, maar de techniek en context richten zich bij nautisch op deze spannende branche.

De praktijkstage start vrijwel direct bij aanvang van je opleiding. Je bent vier dagen in de week in Driebergen, de vrijdag is voor je praktijkstage. Je brengt alles wat je leert direct in de praktijk.

Deze opleiding valt onder opleidings-CREBO 25713 Manager Mobiliteitsbranche. Bij afronding ontvang je het rijkserkende mbo-4 diploma.

Clusters en vakken

 • Business Management

  Goede managementvaardigheden zijn essentieel. Want de kans is groot dat je later een leidinggevende functie krijgt. Of je start je eigen onderneming. Dankzij het cluster Business Management heb je straks ook onmisbare kennis van bijvoorbeeld wetgeving. Daarnaast ontwikkel je sterke ICT-vaardigheden, die goed van pas komen als je je eigen bedrijf begint.

  Vakken:

  • Management • Recht • ICT-vaardigheden

 • Business Finance

  Om op de lange termijn succesvol te zijn, moet een bedrijf financieel gezond zijn. Hoe verhouden zaken als omzet, kosten en winst zich tot elkaar? Waar kijk je naar als je een bedrijf wilt overnemen, wilt investeren of beleggen? En hoe word je een sterke sparringpartner voor financierders? Binnen dit cluster leer je er alles over.

   

  Vakken:

  • Bedrijfseconomie • Bedrijfsrekenen

 • Marketing & Sales

  Marketing & Sales geeft je een beeld van de wereld om je heen en de kwaliteiten van je bedrijf. Door goede marketing weten klanten (bedrijven of consumenten) je bedrijf te vinden, sales helpt je bij een effectief verkoopproces. Je leert over marktonderzoek, marketingstrategie, social media marketing, e-commerce, luisteren naar klanten, behoeften inventariseren, adviseren, onderhandelen en een relatie met zakelijke klanten opbouwen. Met je Marketing- en Salesplan breng je de theorie van de vakken uit dit cluster in de praktijk.

  Vakken:

  • Marketing • Sales • Sales Management • Leasing (automotive) • Business Sales (B2B)

  Project:

  • Marketing- en Salesplan

 • Business Technology

  Kennis van techniek maakt je een goede gesprekspartner op veel zakelijke gebieden. Dit cluster leer je over actuele thema’s als verduurzaming, energieopwekking en IOT (internet of things). Je maakt kennis met nieuwe transportvormen zoals drones. En je leert welke IT je nodig hebt als je een bedrijf wilt starten. Het uitgangspunt zijn technieken uit de nautische sector, maar we kijken veel breder dan deze branche.

  Vakken:

  • Business Technology • Commerciële Techniek

 • Business Communication

  Met sterke communicatie kun je jezelf en je bedrijf enorm onderscheiden. Onmisbaar voor (commercieel) succes!
  Dit cluster richt zich op zakelijk en foutloos schrijven, van (internationale) zakelijke e-mails tot content voor je website en scherpe LinkedIn-posts. Ook train je je presentatieskills. Het maakt niet uit wat je niveau is, we werken samen aan je zelfvertrouwen en vaardigheden.

   

  Vakken:

  • Presentatietechniek • Bedrijfscommunicatie • Business Engels

 • Business Experience

  Ervaring is onbetaalbaar. Daarom is kennismaking met de praktijk belangrijk: je bezoekt bedrijven, brengt lesstof in de praktijk en neemt je stage-ervaring weer mee naar de lessen. De praktijkstage start vrijwel direct bij aanvang van je opleiding.

   

  Project:

   • mbo bpv-stage (beroepspraktijkvorming)

Ben je goed gemotiveerd, dan kun je tijdens het 2e leerjaar van de mbo+ sprintopleiding een topclass-programma volgen. Na succesvol afronden kun je daarna direct instromen in het 2e leerjaar van het IVA hbo-programma. Volg je het topclass-programma niet, of rond je de mbo+ opleiding in 3 jaar af? Dan kun je daarna in het 1e leerjaar van het IVA hbo-programma starten.

studente nautische opleiding isabel achter haar laptop

Nog sterker worden in internationaal management, marketing en organisatie én je zakelijk Engels perfectioneren? Volg dan na je nautische mbo+ opleiding een aanvullende studie in Midland (Michigan), USA. De IVA heeft samen met Northwood University programma’s ontwikkeld die volledig aansluiten op je kennis. Je start in het vierde jaar van de internationaal erkende opleiding Bachelor of Business Administration (BBA).

studenten nautische opleiding afgestudeerd in Northwood University

Instroom mbo+ nautisch

Mbo nautisch business management in 2 jaar

 • Je bent tussen de 15 en 24 jaar
 • Je hebt een afgeronde vmbo-gl (mét wiskunde), vmbo-tl (mét wiskunde) of mbo3 of,
 • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
 • Je hebt een afgerond bso (met 7e jaar)- of tso-diploma (België)

 

Mbo nautisch business management in 3 jaar

 • Je hebt een afgeronde vmbo kader of,
 • Je hebt afgeronde een vmbo-gl of vmbo-tl zonder wiskunde of,
 • Je hebt een afgeronde mbo2 opleiding of,
 • Je hebt een afgeronde bso (België).

Je wilt goed voorbereid aan de nautische mbo-opleiding van de IVA beginnen. Daarom adviseren we in ieder geval wiskunde en indien mogelijk ook economie in je pakket te nemen.

De minimumleeftijd voor het starten met de opleiding is 15 jaar. Een verstandig maximum is 24 jaar.

Structuur en begeleiding

De opleidingen van de IVA kennen een goed rooster, klassikale lessen en strakke monitoring van je studievoortgang. Je hebt regelmatig contact met je mentor, in of buiten de les. Naarmate de opleiding vordert verwachten we dat je steeds meer je eigen verantwoordelijkheid pakt. Zo zorgen we dat je de tijd krijgt voor je persoonlijke ontwikkeling en tegelijk wordt klaargestoomd voor je eerste baan of vervolgopleiding.

docent en studenten op een bank die uitleg krijgen

Onze 5 zekerheden

Thomas koos voor mbo+ nautisch business management
Thomas Moons (oud-IVA-student)

‘Ik heb een plan geschreven en ben naar Palma de Mallorca verhuisd.’

De mbo+ nautisch opleiding in beeld

Stagelopen op de HISWA te Water
Studiereis naar de Monaco Yacht Show
Nautisch hbo-studente tijdens stage op de HISWA te Water
De Race of the Classics, het studentenzeil evenement
Stage op HISWA te water tijdens de mbo nautische opleiding
Nautisch hbo-studenten bezoeken HISWA te Water
Nautisch studenten tijdens stage op de HISWA te Water
Nautische Business Management Awards
Team presentatie voor de Race of the Classics
Image

Veel gestelde vragen

 • Wat is het verschil tussen de 2- en 3-jarige mbo+ opleiding?

  Afhankelijk van je vooropleiding start je in de 2- of 3- jarige mbo+ opleiding. Bij de 3-jarige opleiding ligt het tempo iets lager, is er meer tijd voor je taal- en rekenvaardigheid en zijn huiswerkuren opgenomen in het rooster. In het eerste jaar krijg je ook meer persoonlijke aandacht en begeleiding.

 • Wat kenmerkt de docenten?

  Onze docenten zijn gedreven vakmensen. De meeste komen zelf uit het bedrijfsleven. Daarom kunnen ze hun kennis goed overdragen en altijd de link naar de praktijk leggen.

 • Hoe lang ben ik met mijn huiswerk bezig?

  Circa twee uur per dag, buiten de lestijden.

 • Wat als ik dyslexie, ADD of ADHD heb?

  Het accent ligt bij de IVA niet op zelfstudie, maar op een gedisciplineerde aanpak. Juist door de gestructureerde opzet zijn onze opleidingen meestal ook geschikt als je een eigenschap hebt die het leren soms lastiger maakt. We raden je aan om je persoonlijke situatie voor inschrijving met ons te bespreken.

  Meer over studeren met een functiebeperking
 • Wat kost studeren aan de IVA?

  Een opleiding aan onze business school is een investering in jezelf.  We kunnen je hoge kwaliteit van onderwijs en coaching bieden omdat we niet afhankelijk zijn van overheidssubsidies. Een business opleiding aan de IVA is een investering jezelf.

  Lees meer over de opleidingskosten

Ga verder naar

Bezoek de Open Avond woensdag 11 oktober 2023
Open Dagen
Vraag de brochure aan
Ontvang binnen 3 dagen onze brochure op de mat
Brochure aanvragen
Schrijf je in voor de opleiding!
Start: augustus 2024
Vraag jouw inschrijfformulier aan
Bekijk onze open dagen
De volgende open dag is over 15 dagen

Bezoek de campus!

Open Avond
woensdag 11 oktober

Meer informatie

Bezoek de campus!

Open Avond
woensdag 11 oktober

Meer informatie