Maxim Struik (oud-IVA-student)

'De IVA ervaar ik elke dag nog als een opleiding waar ik ontzettend veel geleerd heb.'

Naam: Maxim Struik
Leeftijd: 
21
Nu: 4
HBO | Stage bij Askeladden Boats in Noorwegen
Gepubliceerd: 6 december 2021

Toen ik geslaagd was voor mijn middelbare school moest ik een vervolgstudie gaan uitzoeken. Ik had werkelijk geen idee wat ik graag wilde doen. Het enige wat ik wel wist, is dat ik het liefst wilde ondernemen en dat watersport mijn passie is. Ik heb een paar gesprekken gehad met de decaan op school en ik ben zelf op onderzoek uitgegaan. Toen kwam de IVA in beeld. Ik ben naar de open avond geweest en daarna was het vrij duidelijk: ik wil naar de IVA, want daar kan ik me specialiseren in boten en business.

Met de paplepel ingegoten
Van kleins af aan ben ik al fan van watersport. Vroeger lekker varen met mijn vader en opa en dan het liefst zelf achter het stuur. Toen ik iets ouder werd en zelf kon varen had ik een klein kunststof bootje met een vier pk Mercury, ik was daar het liefst de hele dag mee op pad. Varen doe ik nu nog steeds uiteraard en als het even lukt, dan vind ik het tof om te gaan wakeboarden. Toen ik 15 jaar was begon ik hier en daar wat bij te verdienen. Ik maakte af en toe een bootje schoon, zette boten in de antifouling of poetste de romp, waarna de boot er weer als nieuw bij stond. In Vinkeveen heb ik bij Jachthaven Omtzigt gewerkt, waar ik elke zaterdag druk was met klanten bedienen die watersportartikelen nodig hadden voor hun boot. Toen ik aan de IVA begon, ben ik stage gaan lopen bij Kempers Watersport in Leimuiden. Een full-service jachthaven met merken zoals: Axopar, Boston Whaler en Sea Ray. Eerst alleen op de zaterdag als stage, maar later ook in de vakanties en op vrije dagen. Kempers is een prachtig bedrijf waar ik ontzettend veel heb geleerd. Zeker een aanrader om ook stage te lopen als je aan de IVA gaat studeren.

Afstudeerscriptie
Toen ik aan mijn scriptie mocht beginnen ging ik bij mezelf eens na wat ik graag zou willen doen. Watersport is mijn passie en daarin heb ik inmiddels redelijk wat ervaring. Het leek mij het leukste om daarin verder te groeien. Mijn vader en opa waren vroeger de importeur van Askeladden Boats voor de Benelux. Toen ik aan mijn scriptie kon beginnen wilde ik dolgraag naar het buitenland, dat is goed voor m’n taalvaardigheid en een van de mooiste kansen om met beide handen aan te grijpen. Maarja, waar ga je dan heen? Ik heb contact opgenomen met Askeladden Boats en besproken wat wij voor elkaar zouden kunnen betekenen. En daar zit ik dan, op mezelf in Noorwegen! Een prachtig land, met mooie natuur en geweldige wateren! Een land dat echt watersport ademt!

Hoe ik de IVA heb ervaren
Mijn IVA-opleiding ervaar ik elke dag nog als een opleiding waar ik ontzettend veel geleerd heb. Voordat ik naar de IVA ging, wist ik bijvoorbeeld niets van de techniek. In de eerste twee jaren krijg je op de IVA een mix van technische vakken en commerciële vakken. Zeker tijdens mijn stage ervaarde ik dat die combinatie ontzettend belangrijk is, je kan immers geen boot verkopen als je geen verstand hebt van de techniek. De commerciële vakken vond ik het allerleukste, je leert daar hoe je een bedrijf moet managen, wie je klanten zijn en hoe je die klanten kunt voorzien in hun behoeftes. Ook krijg je bij de IVA het vak presentatietechniek, dat was de eerste keer best spannend. Uiteindelijk hebben al die presentaties die ik daar gegeven heb ontzettend veel bijgedragen aan mijn uitstraling en zelfvertrouwen.

 

Toekomstmuziek
Op dit moment zijn al mijn pijlen gericht op doorstuderen. Ik ben nog jong en ik heb tijd genoeg om nog een master te gaan doen. Zeker nu ik in Noorwegen zit en veel ervaring op doe in het buitenland, lijkt het me leuk om ook voor mijn master weer naar het buitenland te gaan. Uiteindelijk moet ik zien hoe het loopt, als er in de tussentijd een nieuwe uitdaging voorbijkomt dan moet ik nog eens goed gaan nadenken of ik nog ga doorstuderen. Maar als je het me nu zou vragen, dan wil zeker weten nog voor een mooie master gaan!

Cannes Yachting Festival

Meer succesverhalen
Bezoek de Open Middag dinsdag 20 augustus 2024
Open Dagen
Vraag de brochure aan
Ontvang binnen 3 dagen onze brochure op de mat
Brochure aanvragen
Schrijf je online in voor de opleiding!
Start: augustus 2024
Inschrijven