belgische student vaart op een wajer van wajer yachts
Pieter Verbist (oud-IVA-student)

‘In België is geen opleiding die vergelijkbaar is met de IVA.’

Naam: Pieter Verbist
Leeftijd: 
20
Nu: 
3 HBO (Hbo Nautisch Business Management)
Mooiste IVA-ervaring: 
‘Op de Open Deur wist ik meteen dat dit het was.’
Gepubliceerd: 22 november 2021

Ik zeil al mijn hele leven. Mijn ouders hebben ook altijd een eigen boot gehad. Vooral superjachten vind ik heel gaaf, ik wist al jong dat ik graag die wereld in zou gaan. Mijn ouders waren op boot Düsseldorf, een van de grootste botenbeurzen ter wereld. Zij spraken daar een verkoper van een vooraanstaand botenmerk en vroegen hem: wat heeft u gestudeerd? Dat bleek de IVA te zijn. We zijn naar een open deur gegaan en toen was het meteen duidelijk dat ik dit wilde doen.

In België is geen opleiding die vergelijkbaar is met de IVA. Veel mensen besluiten tot een meer standaard opleiding als economische wetenschappen, rechten of een studie tot burgerlijk ingenieur. De IVA biedt studierichtingen die men nergens anders aanbiedt.

Driebergen is een fijne plaats om op kamers te wonen. Met huisgenoten samen eten koken, ’s avonds een biertje doen bij Brand & van Zanten. Sinds afgelopen september woon ik op een nieuwe kamer in Driebergen. Ik woon hier samen met twee vrienden die in de eerste twee jaar nautisch hbo bij mij in de klas hebben gezeten. De verbinding Antwerpen-Utrecht is trouwens met de auto heel goed, dat speelde ook mee bij mijn keuze voor de IVA. De lessen zijn aangenaam en leuk. Het is zeer prettig dat veel docenten in de bedrijfswereld werken en zo alle kneepjes van het vak kennen. Ze zijn behulpzaam en klagen nooit als we iets vragen. Ze willen echt werken voor het succes van hun studenten.

Dankzij de IVA ben ik in contact gekomen met Wajer Yachts, waar ik solliciteerde naar een zomerbaan in Saint-Tropez, als captain. Ik werd aangenomen dat was natuurlijk geweldig. Wajer heeft het volledige management van de boot van een klant in handen. Als captain ben je er om de eigenaar van de boot volledig te ontzorgen. Van het moment dat je de boot op haalt tot het moment dat de boot weer helemaal schoon op zijn ligplaats ligt ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het jacht. Allereerst vaar je de eigenaar naar de gewenste bestemming, maar daarnaast zorg je ook dat de Wajer de gehele dag er helemaal in orde en schoon is. En wil de eigenaar waterskiën of zijn seabobs gebruiken dan regel je dat uiteraard ook. Ook mocht ik op de Monaco Yacht Show als tenderguy werken voor Y.CO en heb ik klanten en brokers vervoerd naar superyachten. Voor mij was dit alles een prachtige kans om in Zuid-Frankrijk waardevolle contacten te leggen met succesvolle mensen uit de bedrijvenwereld.

De IVA heeft een studievereniging speciaal voor Belgische studenten, de BLIVA. Je mag natuurlijk zelf bepalen of je hier lid van wilt worden. Daarnaast kun je ook lid worden van de algemene studievereniging de ‘LIVA’. Naast Belgische vrienden heb ik hier ook veel Nederlandse vrienden gemaakt. Natuurlijk zijn er cultuurverschillen, soms is er een andere manier van doen, maar dat is juist leuk. Ik voel me helemaal onderdeel van de IVA.

Werken op de Monaco Yacht Show

Meer succesverhalen
Bezoek de Open Middag dinsdag 20 augustus 2024
Open Dagen
Vraag de brochure aan
Ontvang binnen 3 dagen onze brochure op de mat
Brochure aanvragen
Schrijf je online in voor de opleiding!
Start: augustus 2024
Inschrijven