Opleidingen

 • Kan ik extra lessen nemen?

  Jazeker! Heb je moeite met een vak, dan kun je na de eerste tentamenronde voor de meeste vakken bijles krijgen. Deze lessen worden niet extra berekend, maar maken deel uit van de totale begeleiding. Via mijnstudiemaat.nl heb je daarnaast toegang tot betaalde huiswerkbegeleiding.

 • Krijg ik op de IVA veel techniek?

  Je hebt meer succes in je werk als je een link kunt leggen tussen techniek en commerciële kansen. Vandaar dat we uitleggen hoe techniek in elkaar steekt. Maar geen zorgen: met wat inzet zijn die technische vakken voor iedereen goed te doen.

 • Waarom is uiterlijke verzorging belangrijk?

  In het bedrijfsleven is een nette, zakelijke presentatie heel belangrijk. Daarom hanteren we op de IVA behoorlijk strikte regels op het gebied van gedrag, kleding en uiterlijke verzorging. Uiterlijke verzorging is een communicatietool: het bepaalt de eerste indruk die je maakt. Die eerste indruk is de basis voor je succes. Bij de start van de opleiding hoor je er alles over.

 • Heb ik werk na de opleiding?

  De meeste studenten hebben op het moment van de diplomauitreiking een baan. Vaak komt die voort uit hun stages of uit onze vacaturebank. Op deze manier heeft gemiddeld 80% van de studenten werk, zelfs voordat ze hun diploma in handen hebben.

 • Hoe zit het met boeken?

  De benodigde boeken voor de verschillende programma’s worden door de IVA centraal ingekocht en krijg je thuisgestuurd voor de lessen starten. Informatie over de bedragen vind je hier.

Vragen over de hbo-opleiding

Vragen over de studierichting Hbo Innovation Business Management

 • Krijg ik ook techniek?

  De focus bij de studierichting Innovation Business Management ligt op het gebied van international business, innovation management, ondernemerschap, new mobility en persoonlijk- en teamleiderschap. Je krijgt alleen het vak “Business Technology”, waar gesproken wordt over actuele en innovatieve thema’s, zodat je een goede zakelijke gesprekspartner kunt zijn. Je krijgt bij deze studierichting veel minder techniek dan bij de studierichtingen automotive- of nautisch business management.

 • Zijn er andere toelatingseisen voor deze opleiding?

  De toelatingseisen zijn in principe gelijk aan de eisen voor onze andere twee hbo-opleidingen. Innovation Business Management past nog beter bij meer ondernemende, creatieve denkers.

 • Krijg ik andere vakken dan bij Automotive/Nautisch Business Management?

  Een aantal vakken, zoals sales, management en presentatietechniek, komen overeen met de andere richtingen. Daarnaast krijg je vakken als international business, personal business & talent development en innovation management.

 • Wat kan ik worden na de opleiding?

  De ontwikkelingen in dit brede vakgebied gaan razendsnel, dus veel functies zullen de komende jaren ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan Drone Manager, Transfer Officer, Mobility Manager of Smart Mobility Connector. Misschien lanceer je wel een eigen product of dienst!

 • Wat is het verschil met Automotive/Nautisch Business Management?

  Deze nieuwe opleiding richt zich op ontwikkelingen in mobiliteit in de breedste zin: of het nu gaat om vervoer, transport of logistiek. Daarnaast ligt de nadruk hier meer op innovatie en ondernemerschap.

 • Waarom zou ik kiezen voor hbo Innovation Business Management?

  Ben je ondernemend en heb je een neus voor (digitale) innovaties, dan kun je na deze nieuwe opleiding het verschil maken in de snel veranderende wereld van mobiliteit.

Vragen over de mbo-opleiding

 • Wat is het verschil tussen de 2- en 3-jarige mbo+ opleiding?

  Afhankelijk van je vooropleiding start je in de 2- of 3- jarige mbo+ opleiding. Bij de 3-jarige opleiding ligt het tempo iets lager, is er meer tijd voor je taal- en rekenvaardigheid en zijn huiswerkuren opgenomen in het rooster. In het eerste jaar krijg je ook meer persoonlijke aandacht en begeleiding.

 • Wat kenmerkt de docenten?

  Onze docenten zijn gedreven vakmensen. De meeste komen zelf uit het bedrijfsleven. Daarom kunnen ze hun kennis goed overdragen en altijd de link naar de praktijk leggen.

 • Hoe lang ben ik met mijn huiswerk bezig?

  Circa twee uur per dag, buiten de lestijden.

 • Wat als ik dyslexie, ADD of ADHD heb?

  Het accent ligt bij de IVA niet op zelfstudie, maar op een gedisciplineerde aanpak. Juist door de gestructureerde opzet zijn onze opleidingen meestal ook geschikt als je een eigenschap hebt die het leren soms lastiger maakt. We raden je aan om je persoonlijke situatie voor inschrijving met ons te bespreken.

  Meer over studeren met een functiebeperking
 • Wat kost studeren aan de IVA?

  Een opleiding aan onze business school is een investering in jezelf.  We kunnen je hoge kwaliteit van onderwijs en coaching bieden omdat we niet afhankelijk zijn van overheidssubsidies. Een business opleiding aan de IVA is een investering jezelf.

  Lees meer over de opleidingskosten

Vragen over de kosten

 • Heb ik recht op studiefinanciering, een studievoorschot en OV-kaart?

  Als hbo-student kun je gebruikmaken van het studievoorschot en collegegeldkrediet. Ook heb je recht op een OV-kaart.
  Als mbo-student heb je vanaf 16 jaar recht op een OV-kaart. Vanaf 18 jaar heb je recht op studiefinanciering en kun je een studielening bij de DUO afsluiten.

 • Waarom betaal ik meer lesgeld?

  De IVA is een particuliere opleiding. Particulier houdt in: niet afhankelijk van de overheid. Een reguliere school ontvangt een fikse subsidie per student. Wij krijgen deze subsidie niet.

  Het lesgeld kan hoger zijn, maar je boekt bij ons wel een tijdwinst. Omdat we intensief onderwijs geven (hele dagen), kun je eerder aan het werk en dus eerder terugverdienen!

  Dat geldt ook voor Hogeschoolstudenten: door de duidelijke structuur van de IVA studeert 70% in vier jaar af. Vergelijk dat met de 49% die op een vergelijkbare opleiding pas na vijf jaar (!) afstudeert.

 • Hoe betaal ik het collegegeld?

  Het collegegeld kun je per jaar of in vier termijnen betalen. Stop je voortijdig met je studie, dan betaal je tot en met de lopende termijn.

  Meer lezen over de betaling van het collegegeld.

 • Wat kost studeren aan de IVA?

  Een opleiding aan onze business school is een investering in jezelf.  We kunnen je hoge kwaliteit van onderwijs en coaching bieden omdat we niet afhankelijk zijn van overheidssubsidies. Een business opleiding aan de IVA is een investering jezelf.

  Lees meer over de opleidingskosten

Vragen over wonen in Driebergen

Bekijk onze open dagen
De volgende open dag is over 15 dagen