Vooropleiding: vmbo of Belgische bso

MBO Automotive Business Management

Mbo automotive in het kort

De mbo+ automotive business management opleiding bereidt je perfect voor op het bedrijfsleven. En heb je interesse in auto’s en alles wat daarbij hoort, dan is het thema automotive geknipt voor jou. De vakken zijn toegespitst op de automotive wereld, wat je studie concreet en boeiend maakt. De + betekent dat we meer vakken bieden, meer werken aan je persoonlijke groei en meer organiseren buiten je lesuren. Met de automotive mbo opleiding van de IVA heb je een dikke streep voor in deze branche. Kies je voor een baan in een andere industrie, dan ben je er dankzij je sterke competenties helemaal klaar voor. 

Mbo Business + Automotive 2 jaar Augustus 2022
Zaterdag 29 januari 2022
09:00 - 12:00
Aanmelden open dag

Opbouw mbo-opleiding

Tijdens de tweejarige mbo automotive studie krijg je een breed vakkenpakket. In de basis is het vakkenpakket voor mbo automotive gelijk, maar de techniek en context richten zich bij mbo automotive op deze innovatieve branche. Dit totaalpakket helpt je straks succesvol te zijn.

Stagelopen behoort ook tot het totaalpakket. Bij aanvang van de studie start je vijf dagen per week in Driebergen, vanaf januari begint de praktijkstage en heb je vier dagen les. Alles wat je leert, breng je dus direct in de praktijk! Na het succesvol afronden van de opleiding heb je het rijkserkende mbo 4-diploma én het IVA sprint plus diploma verdiend!

 

Clusters en vakken

 • Business Management

  Goede managementvaardigheden zijn essentieel. Want de kans is groot dat je later een leidinggevende functie krijgt. Of je start je eigen onderneming. Dankzij het cluster Business Management heb je straks ook onmisbare kennis van bijvoorbeeld wetgeving. Daarnaast ontwikkel je sterke ICT-vaardigheden, die goed van pas komen als je je eigen bedrijf begint.

  Vakken:

  • Management • Recht • ICT-vaardigheden

 • Business Finance

  Om op de lange termijn succesvol te zijn, moet een bedrijf financieel gezond zijn. Hoe verhouden zaken als omzet, kosten en winst zich tot elkaar? Waar kijk je naar als je een bedrijf wilt overnemen, wilt investeren of beleggen? En hoe word je een sterke sparringpartner voor financierders? Binnen dit cluster leer je er alles over.

  Vakken:

  • Bedrijfseconomie • Bedrijfsrekenen

 • Marketing & Sales

  Marketing & Sales geeft je een beeld van de wereld om je heen en de kwaliteiten van je bedrijf. Door goede marketing weten klanten (bedrijven of consumenten) je bedrijf te vinden, sales helpt je bij een effectief verkoopproces. Je leert over marktonderzoek, marketingstrategie, social media marketing, e-commerce, luisteren naar klanten, behoeften inventariseren, adviseren, onderhandelen en een relatie met zakelijke klanten opbouwen. Met je Marketing- en Salesplan breng je de theorie van de vakken uit dit cluster in de praktijk.

  Vakken:

  • Marketing • Sales • Sales Management • Leasing (automotive) • Business Sales (B2B)

  Project:

  • Marketing- en Salesplan

 • Business Technology

  Kennis van techniek maakt je een goede gesprekspartner op veel zakelijke gebieden. Dit cluster leer je over actuele thema’s als verduurzaming, energieopwekking en IOT (internet of things). Je maakt kennis met nieuwe transportvormen zoals drones. En je leert welke IT je nodig hebt als je een bedrijf wilt starten. Het uitgangspunt zijn technieken uit de automotive sector, maar we kijken veel breder dan deze branche.

  Vakken:

  • Business Technology • Commerciële Techniek

 • Business Communication

  Met sterke communicatie kun je jezelf en je bedrijf enorm onderscheiden. Onmisbaar voor (commercieel) succes!
  Dit cluster richt zich op zakelijk en foutloos schrijven, van (internationale) zakelijke e-mails tot content voor je website en scherpe LinkedIn-posts. Ook train je je presentatieskills. Het maakt niet uit wat je niveau is, we werken samen aan je zelfvertrouwen en vaardigheden.

   

  Vakken:

  • Presentatietechniek • Bedrijfscommunicatie • Business Engels • Business Duits

 • Business Experience

  Ervaring is onbetaalbaar. Daarom is kennismaking met de praktijk belangrijk: je bezoekt bedrijven, brengt lesstof in de praktijk en neemt je stage-ervaring weer mee naar de lessen. Vanaf januari doe je in het eerste jaar een dag per week ervaring op in het bedrijfsleven.

   

  Project:

   • mbo bpv-stage (beroepspraktijkvorming)

Wil je jezelf verder ontwikkelen? De IVA biedt je een mooie kans om vanuit de sprintopleiding mbo+ door te stromen naar de hbo-opleiding (Hogeschool IVA): de Business Management Class (BMC). In dit jaar verdiep je onder meer je kennis van management, marketing, public relations en kwaliteitsmanagement. Na één jaar BMC kun je direct naar het derde jaar van Hogeschool IVA. Zo heb je vijf jaar na je vmbo-opleiding al een hbo-diploma op zak!

automotive mbo studente met laptop

Nog sterker worden in internationaal management, marketing en organisatie én je zakelijk Engels perfectioneren? Volg dan na je tweejarige mbo+ opleiding een aanvullende studie in Midland (Michigan), USA. De IVA heeft samen met Northwood University programma’s ontwikkeld die volledig aansluiten op je kennis. Je start in het vierde jaar van de internationaal erkende opleiding Bachelor of Business Administration (BBA).

iva automotive mbo diploma uitreiking bij northwood university

Instroom mbo automotive

 • Je bent tussen de 15 en 24 jaar
 • Je hebt een afgeronde vmbo-gl (mét wiskunde), vmbo-tl (mét wiskunde) of mbo3 of,
 • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
 • Je hebt een afgerond bso (met 7e jaar)- of tso-diploma (België)

Heb je een vmbo kader of een vmbo-gl of vmbo-tl zonder wiskunde, dan kun je instromen in het connectiejaar.

Lees meer over het connectiejaar

We begrijpen dat je goed voorbereid aan de IVA wil beginnen. Daarom adviseren we in ieder geval wiskunde en indien mogelijk ook economie in je pakket te nemen.

Structuur en begeleiding

De mbo automotive opleiding van de IVA kent een goed rooster, klassikale lessen en strakke monitoring van je studievoortgang. Je hebt regelmatig contact met je mentor, in of buiten de les. Naarmate de opleiding vordert, verwachten we dat je steeds meer je eigen verantwoordelijkheid pakt. Zo zorgen we dat je de tijd krijgt voor je persoonlijke ontwikkeling en tegelijk wordt klaargestoomd voor je eerste baan of vervolgopleiding.

mbo automotive student en docent
Persoonlijke coaching

Onze 5 zekerheden

Zij kozen voor Mbo Automotive Business Management
Erman Çimen (IVA-student)

‘Inmiddels ben ik een bedrijfje aan het opstarten.’

Rosalie den Breejen (IVA-student)

'Straks kan ik nog alle kanten op.'

De mbo automotive opleiding in beeld

Jaarlijkse circuitdag van de mbo automotive opleiding
afbeelding url
Jaarlijkse circuitdag van de mbo automotive opleiding
Automotive studenten tijdens kick-off met Rob Kamphues
Bezoek Max Verstappen tijdens gastcollege
Deelnemers klaar voor de start tijdens de traditionele circuitdag
Automotive Business Management Awards uitreiking
Automotive studenten tijdens het vak Commerciële Techniek
Automotive Business Management Awards uitreiking
Student tijdens automotive verkooptentamen
Dhr. Van 't Hart - Docent Commerciële Techniek
Image

Veelgestelde vragen

 • Wat kenmerkt de docenten?

  Onze docenten zijn gedreven vakmensen. De meeste komen zelf uit het bedrijfsleven. Daarom kunnen ze hun kennis goed overdragen en altijd de link naar de praktijk leggen.

 • Hoe lang ben ik met mijn huiswerk bezig?

  Circa twee uur per dag, buiten de lestijden.

 • Wat als ik dyslexie, ADD of ADHD heb?

  Het accent ligt bij de IVA niet op zelfstudie, maar op een gedisciplineerde aanpak. Juist door de gestructureerde opzet zijn onze opleidingen meestal ook geschikt als je een eigenschap hebt die het leren soms lastiger maakt. We raden je aan om je persoonlijke situatie voor inschrijving met ons te bespreken.

  Meer over studeren met een functiebeperking
 • Welke vooropleiding moet ik hebben voor de mbo-opleiding?
  • Je bent tussen de 15 en 24 jaar
  • Je hebt een afgeronde vmbo-gl (mét wiskunde), vmbo-tl (mét wiskunde) of mbo3 of,
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Je hebt een afgerond bso (met 7e jaar)- of tso-diploma (België)

  We begrijpen dat je goed voorbereid aan de IVA wil beginnen. Daarom adviseren we in ieder geval wiskunde en indien mogelijk ook economie in je pakket te nemen.

 • Heb ik recht op studiefinanciering, een studievoorschot en OV-kaart?

  Als hbo-student kun je gebruikmaken van het studievoorschot en collegegeldkrediet. Ook heb je recht op een OV-kaart.

  Als mbo-student heb je vanaf 16 jaar recht op een OV-kaart. Vanaf 18 jaar heb je recht op studiefinanciering en kun je een studielening bij de DUO afsluiten.

  Voor het connectiejaar zijn er soms fiscale mogelijkheden.Kijk voor meer informatie en bedragen op onze kosten pagina.

 • Wat kost studeren aan de IVA?

  Een opleiding aan onze business school is een investering in jezelf.  We kunnen je hoge kwaliteit van onderwijs en coaching bieden omdat we niet afhankelijk zijn van overheidssubsidies. Een business opleiding aan de IVA is een investering jezelf. Voor 2022 bedraagt het collegegeld van onze business school 12.530 euro. Je kunt ook kiezen voor vier termijnen. In dat geval betaal je 3.205 euro per termijn. Het wettelijk vastgestelde collegegeld van 2.168 hoef je niet te betalen. Er zijn goede financieringsmogelijkheden om de IVA te kunnen bekostigen.

  Lees meer over de opleidingskosten

   

  Lees meer over de financieringsmogelijkheden
Meer weten over mbo automotive business management?

Caspar Lecluse

Coördinator Marketing & Voorlichting

Ga verder naar

Bezoek de Open Ochtend zaterdag 29 januari 2022
Open Dagen
Vraag de brochure aan
Ontvang binnen 3 dagen onze brochure op de mat
Brochure aanvragen
Schrijf je in voor de opleiding!
Start in februari of augustus 2022
Vraag jouw inschrijfformulier aan