Lennart van der Ploeg & Daan Verbeek (IVA-studenten)

'We merken nu al dat we voor veel bedrijven een goede gesprekspartner zijn'.

Naam: Lennart van der Ploeg & Daan Verbeek
Leeftijd: Beiden 20 jaar
Nu: 3 HBO (Nautisch Business Management)
www.nautic-customs.nl

Allebei hebben we altijd al een passie voor de watersportwereld gehad, toen we elkaar leerde kennen in het eerste jaar van onze opleiding hbo Nautisch Business Management klikte het gelijk goed. We leerden elkaar beter kennen toen we weleens met elkaar meereden in de auto, hier ontstonden ook de eerste ideeën om te gaan ondernemen.

Hoe zijn we bij IVA gekomen?
Lennart: Mijn passie voor watersport begon al voordat ik naar de middelbare school ging. Ik kwam met mijn vader weleens bij Van Der Valk Shipyard in Waalwijk. De grote boten die ik daar zag vond ik zo gaaf! Steeds vaker hoorde ik van mensen in de nautische wereld dat ze op de IVA gezeten hadden. Vanaf dat moment wist ik: daar wil ik ook studeren.
Daan: Ik was altijd al bezig met bootjes, vooral omdat ik veel viste vroeger. Windsurfen doen we met onze hele familie, dus watersport is altijd al onderdeel geweest van mijn leven. Toen ik mijn havo-diploma had gehaald had ik nog geen idee wat ik wilde gaan doen. Ik heb bij ongeveer alle opleidingen gekeken: van de agrarische school tot technische bedrijfskunde. Het werd een tussenjaar, waarin ik veel gewerkt heb. Ik kende de IVA al wel, omdat ik er niet zover vandaan woon. Dus besloot ik een meeloopdag te doen. Het viel me op dat de leraren zo enthousiast en professioneel waren, dát gaf mij de doorslag om me in te schrijven op de IVA.

Een les nautische vaktechniek op de IVA

Nautic Customs
Door onze gesprekken in de auto merkte we steeds meer dat we beiden heel graag wilde gaan ondernemen. We wilden daar eigenlijk zo snel mogelijk mee beginnen. Corona speelde hierin een grote rol, we zaten allemaal thuis, dus als we niet bezig waren met school konden we ook niet zo heel veel andere dingen doen. Daarom gingen we opzoek naar een nieuwe uitdaging, we deden inspiratie op via YouTube en kwamen een filmpje van een bedrijf tegen dat auto’s uit het luxe segment personaliseert. Onze passie ligt bij boten, waardoor we ons afvroegen of een boot eigenlijk niet hetzelfde is als een luxe auto? Zou deze markt ook interessant zijn voor de botenwereld? We kende geen bedrijf dat dit op deze manier deed voor boten, dus dit kon weleens een goed idee zijn. Nautic Customs werd geboren. Sinds 1 april 2020 bestaan we officieel! En nee, dat is geen grap!

Lennart van der Ploeg (links) en Daan Verbeek (rechts)

Onze diensten
Gaandeweg zijn er veel ideeën en diensten ontstaan. Ook dingen die we nog nooit gedaan hadden, maar dit onderzochten we allemaal. We bieden inmiddels zo’n 14 diensten aan. Professioneel schoonmaken is momenteel het grootste deel. Interieur, exterieur, teak, polyester, een tapijt. We doen net die stappen extra die ervoor zorgen dat de boot van onze klant er weer als nieuw uit ziet.

Naast het professioneel reinigen, wrappen we ook boten, zowel exterieur als interieur. Ook kunnen we de ramen van speedboten tinten. Een hele kunst, want het is toch net even wat anders dan het tinten van een autoraam. Het raam van een boot staat namelijk vaak onder een hoek van 90 graden. Om ons heen hoorde we van bedrijven dat er veel zijn die dit geprobeerd hebben te bewerkstelligen, maar zonder succes. Dit gegeven gaf ons de motivatie om wekenlang op een zolder zelf te oefenen dit voor elkaar te krijgen, met succes!

Het wrappen van boten is een dienst die we graag willen uitbreiden, veel mensen weten niet dat het kan dus we gaan er alles aan doen onze dienst onder de aandacht te brengen. Om meer bekendheid te krijgen is het belangrijk dat onze website op orde is en dat we aandacht gaan besteden aan onze online marketing. Ook hebben we een bedrijfsauto aangeschaft waarop uiteraard ons logo te zien is. Zo zijn we onderweg ook goed zichtbaar!

Wat heeft onze nautische opleiding ons gebracht?
Lennart: Een belangrijke reden om voor de IVA te kiezen is toch ook zeker het netwerk. Ik heb nu een netwerk in de branche waarvan ik wist dat ik daarin wilde gaan werken. Met de docenten die vaak uit de praktijk komen kun je altijd sparren, je vragen kwijt en ze helpen je verder. Nieuwe vrienden maak je ook, vaak hebben zij ook affiniteit met boten en de kans is groot dat ik hen later in het werkveld weer tegenkom. Het worden misschien wel nieuwe klanten!
Daan: Doordat ik op de IVA veel meekrijg van de nautische praktijk, begrijp ik de theorie ook veel beter. En nu we ons eigen bedrijf hebben, komen we steeds meer theorie vanuit onze lessen tegen. We moesten een kvk-inschrijving doen, een zakelijke rekening openen, beginnen met de boekhouding. Belangrijke onderwerpen waar de docenten ons ook advies over konden geven. Je krijgt van veel verschillende vakken iets mee, we merken daardoor dat we nu al voor veel bedrijven een goede gesprekspartner zijn. Zij merken dat wij weten waar we het over hebben. 

Toekomst?
We hebben grote ambities! Milieu en duurzaamheid zijn voor ons belangrijke onderwerpen die we in onze strategie meenemen. Hierbij kun je denken aan elektrische voorstuwing, iets wat best nieuw is. In Amsterdam bijvoorbeeld, moeten alle boten (in de binnenwateren) in 2025 elektrisch zijn. Daarnaast zijn we in gesprek met een bedrijf dat een oplossing biedt voor antifouling. De onderkant van een boot bestaat vaak uit koper en is meestal geverfd met verf waar microplastics in verwerkt zitten. Heel slecht voor het water en een grote vervuiler van al het water in de wereld. Dit bedrijf heeft een speciale folie ontwikkeld die op de onderkant van de boot geplakt wordt, meerdere jaren meegaat en voorkomt dat er aanslag ontstaat. Ieder jaar opnieuw verven behoort op deze manier dus tot de verleden tijd! Het lijkt ons geweldig als we dit product in de toekomst ook mogen gaan aanbieden.

Tot slot hopen we dat we over een paar jaar een eigen plek hebben waar we onze werkzaamheden kunnen uitvoeren. Op dit moment doen we alles op locatie, dat houdt de kosten laag. Een eigen loods en een plek om boten te stallen, zowel op de kant als in het water, zodat we meer service kunnen bieden aan onze klanten en hen kunnen ontzorgen is toch wel ons grote doel!

Daan Verbeek (links) en Lennart van der Ploeg (rechts). Oprichters en eigenaren Nautic-Customs.