Robin Mandola (oud-IVA-student)

Global Quality- & Dealer Network Developer bij AUDI AG in Ingolstadt en in China 

Naam: Robin Mandola
Leeftijd: 46 jaar
Functie: Werkte bij AUDI AG in Ingolstadt en is nu in China om daar zelfstandig marktonderzoek te doen.
Afgestudeerd aan de IVA in: 1998
Gepubliceerd: juni 2023

Na mijn studie kreeg ik het aanbod om bij importeur Peugeot Deutschland het traineeprogramma te doen, wat een mooie aansluiting was om in binnen- en buitendienst ervaring op te doen. Daarna werkte ik bij  Audi in Luxemburg en in het Beierse Ingolstadt in interessante functies in training, sales en marketing. In 2022 heb ik de beslissing genomen om naar de megacity Hangzhou in China te gaan om daar tot 2025 zelfstandig de veranderingen in deze snel ontwikkelende markt te rechercheren. Een enorme kans voor mijn Duitse vrouw en voor mij en voor onze twee kinderen. De mentaliteit in China is: doorwerken tot laat in de avond en de concurrentie is moordend hard met nieuwe Chinese merken als Nio, Zeekr, Hiphi, Hongqi, X-Peng, die niets liever willen dan de grootste speler in automotive worden.

Mijn belangrijkste speerpunt is het, te onderzoeken hoe de klanten, de producten en de customer journey in de autobranche hier functioneren. Trends die onder andere op het social media kanaal TikTok gepubliceerd worden, worden hier zo snel mogelijk in nieuwe automobiele producten en services omgezet, welke ook al meer naar de europese markten gebracht worden. Nio is daar een goed voorbeeld van. Het is een wereld van verschil met hoe de Europese fabrikanten te werk gaan. De Chinese klant is bovengemiddeld jong en heeft via mobiele devices natuurlijk toegang tot alle mogelijke merken. Saillant detail; ook de chauffeurs van klanten spelen een grote rol in het beslissingsproces.

Vroeger heb ik al heel jong geleerd om mijn handen uit de mouwen te steken en mijn eigen geld te verdienen. Ik werkte bij autodealers en na de HAVO en de MTS wist ik al snel dat ik naar de IVA wilde. Ik heb mooie herinneringen aan interessante mensen en ook meegedaan aan de business game NUCARS in Kopenhagen, waar ik bijzondere contacten aan over heb gehouden. Ook heb ik toen met klasgenoten een aantal mooie excursies georganiseerd naar autofabrieken en -musea in Zuid-Duitsland.

Op de IVA heb ik een goede basis kunnen leggen voor mijn mensen- en talenkennis en onderhandeling skills. Ook in China komt dat allemaal goed van pas. Overigens ben ik altijd door blijven leren en is Chinees inmiddels mijn zesde taal. Na vijfentwintig jaar herinner ik me nog steeds de uitspraak: ‘Het maakt niet uit wat je weet of wie je kent, het gaat er vooral om wie je bent.’ Wijze woorden die ik ook graag doorgeef aan de volgende generatie.

 

Meer succesverhalen
Bezoek de Open Middag dinsdag 20 augustus 2024
Open Dagen
Vraag de brochure aan
Ontvang binnen 3 dagen onze brochure op de mat
Brochure aanvragen
Schrijf je online in voor de opleiding!
Start: augustus 2024
Inschrijven