Lex Kerssemakers (oud-IVA-student)

Senior Vice President Global Commercial Operations, Volvo Cars

Naam: Lex Kerssemakers
Leeftijd: 61
Functie: Senior Vice President Global Commercial Operations, Volvo Cars
Afgestudeerd in: 1981
Gepubliceerd: 19 april 2021

‘Er is geen betere automotive opleiding ter wereld durf ik te zeggen, dat is echt een USP van de IVA.’

Wat er buiten Nederland gebeurt, daar was ik altijd al benieuwd naar. Ik begon in 1983 als inkoper bij Volvo in Helmond, ben in 1988 naar Volvo Duitsland gegaan en heb daarna eigenlijk nooit meer in Nederland gewerkt. Ik heb veel mooie verantwoordelijkheden gehad, waaronder productstrategie. Hoe zien Volvo’s er in de toekomst uit? In 2015 had ik als opdracht de Amerikaanse markt nieuw leven in te blazen. Sinds 2018 ben ik vanuit Zweden verantwoordelijk voor global operations.

Het leukste aan mijn werk is het ontwikkelen van een bedrijf, een merk, dat in 2027 honderd jaar bestaat. Hoe gaan we zorgen dat we de tweehonderd halen? Dat vereist aanpassingen, anders word je een merk dat ineens verdwenen is. We hebben net bekendgemaakt dat vanaf 2030 elke nieuwe Volvo elektrisch aangedreven is. Deze transitie voorbereiden is een enorme klus. Daarnaast is er de verschuiving naar online verkoop, met allerlei nieuwe diensten voor de klant. Gigantische uitdagingen in een branche die weinig veranderingen heeft gekend.

Al deze veranderingen komen met corona ook nog in een moeilijke periode. We hebben bij Volvo gedacht: we doen of corona niet bestaat en gaan verder met onze transitie. We willen geen tijd verliezen. Het gebrek aan live contact maakt het soms wel lastiger, maar ook daarin pas je je aan. Ik heb de vergadertafel eruit gegooid, bijna al het overleg gaat nu toch digitaal.

Het feit dat je bij de IVA kunt kiezen voor het thema automotive heeft mij enorm geholpen. Ik ben geen topengineer, maar ik weet hoe het werkt. Ook als ik bijvoorbeeld met dealers praat. Er is geen betere automotive opleiding ter wereld durf ik te zeggen, dat is echt een USP van de IVA. Daarnaast heb ik er mensen ontmoet die bepalend voor me zijn geweest. De drie jongens waarmee ik een huis deelde zijn nog steeds vrienden. Iedereen is een andere kant op gegaan, maar als we samenkomen zijn we gewoon weer die vier jongens uit Driebergen.

Een van de belangrijkste lessen aan de IVA leerde ik toen we een sportdag organiseerden. Door het slechte weer moesten we die annuleren en daar kregen we veel kritiek op. Ik trok me dat echt persoonlijk aan. Tot ik erachter kwam dat de hardste schreeuwers vooral boos waren dat ze een vrije dag misten. Niet in de kroeg konden hangen. Toen leerde ik: laat je voor een belangrijke beslissing niet leiden door mensen die de meeste herrie maken. Zij hebben vaak een eigen agenda en kijken niet naar het grotere doel. Probeer achter beweegredenen te komen, kijk of het wel of niet relevant is. Maar sta voor je beslissing. Er zijn ergere dingen dan een gemiste kroegdag.

Meer succesverhalen
Bezoek de Open Avond maandag 24 juni 2024
Open Dagen
Vraag de brochure aan
Ontvang binnen 3 dagen onze brochure op de mat
Brochure aanvragen
Schrijf je online in voor de opleiding!
Start: augustus 2024
Inschrijven
Bekijk onze open dagen
De volgende open dag is over 2 dagen