Studeren met een functiebeperking

Het komt regelmatig voor: dyslexie, dyscalculie, ADHD, NLD, PDD-NOS, faalangst of hoogbegaafdheid. Maar ook concentratieproblemen, een lichamelijke beperking of een chronische ziekte kunnen het leren beïnvloeden. De één heeft er veel hinder van en de ander gelukkig weinig. Heb je hier beperkt last van en heb je zonder noemenswaardige problemen je middelbare school afgerond? Dan kun je hoogstwaarschijnlijk ook een studie aan de IVA volgen.

Ondervind je tijdens je vooropleiding regelmatig hinder van een functiebeperking? Dan is het goed om verder te lezen hoe de IVA hiermee omgaat. Het is helaas niet zo dat we functiebeperkingen kunnen oplossen.

Wat kun je verwachten?

We bieden op de IVA duidelijke en gestructureerde lessen. Je hebt een mentor die jouw studieresultaten volgt en indien nodig bespreekt waar jij je kunt verbeteren en hoe.

Natuurlijk krijg je op de IVA meer tijd voor toetsen en tentamens als je een functiebeperking kunt aantonen met een verklaring van een erkend orthopedagoog. Het is mogelijk hiervoor een tijdsverlengingspas te krijgen. Hiermee krijg je extra ruimte om je taak goed te kunnen afronden.

Sommige studenten hebben extra begeleiding of bijles nodig. In dat geval kan huiswerkinstituut mijnstudiemaat uitkomst bieden. Het huiswerkinstituut mijnstudiemaat is gevestigd op het IVA-terrein. Hier kun je aansluitend aan je lessen naartoe voor extra persoonlijke begeleiding of bijlessen.

Huiswerkinstituut mijnstudiemaat is een zelfstandige organisatie die al jaren ervaring heeft met IVA-studenten.

 

Van welke faciliteiten kun je gebruikmaken?

  • Tijdsverlenging bij testen en tentamens
  • Digitaal aangeleverde bundels voor gebruik in voorleesprogramma’s
  • Dyslexiesoftware Kurzweil 3000 is toegestaan bij tentamens, afhankelijk van de dyslexieverklaring (graad)
  • Gehoorversterking is toegestaan
  • Extra begeleiding bij faalangst voor het vak presentatietechniek
  • Indien nodig extra aandacht voor taal of rekenen via je docent of mijnstudiemaat

Wat doen we niet op de IVA?

We werken op de IVA niet met laptops tijdens de lessen, vergrote lettertypes bij tentamens en andere aanpassingen die je wellicht op je middelbare school gewend was. Het is goed om hier op voorhand van op de hoogte te zijn. In de praktijk zien we namelijk dat de meeste studenten die op de middelbare school ‘ondersteunende’ zaken gebruikten, die op de IVA niet meer nodig hebben.

Wil je jouw persoonlijke situatie bespreken? Neem dan contact op!

Caspar Lecluse

Coördinator Marketing & Voorlichting