studenten automotive management
Hbo & mbo

Automotive management opleiding

Ben je ambitieus & ondernemend? Bereid je goed voor op de toekomst met de mbo- en hbo Automotive Management opleiding!

Tijdens de opleiding word je opgeleid tot allround business professional. Je krijgt vakken als marketing, management, verkoop en techniek. Een breed vakkenpakket met aandacht voor persoonlijke begeleiding door ervaren docenten. Onze school is kleinschalig van opzet, zodat we de kwaliteit hoog kunnen houden. Niet voor niets is de automotive business management opleiding bekroond tot TOP Opleiding volgens Keuzegids Hbo & Mbo!

Automotive Business Management (voltijd) 2 jaar (mbo) 3,5 jaar (hbo) Augustus 2024
Woensdag 29 mei 2024
18:30 - 21:15
Aanmelden open dag

Automotive hbo- of mbo-opleiding

Hbo-opleiding
Hbo Automotive Business Management
Hbo Automotive Business Management
3,5 jaarVoltijdBachelor
Mbo-opleiding
Mbo Automotive Business Management
Mbo Automotive Business Management
2 of 3 jaar VoltijdNiveau 4

Opbouw automotive management opleiding

Het eerste en tweede jaar zijn voor mbo en hbo gelijk van opbouw. De hbo-opleiding biedt een derde jaar met verdieping op het gebied van bedrijfsvoering, gevolgd door een afstudeerstage in het vierde jaar.

In de eerste twee jaar van de automotive management opleiding maak je kennis met een breed vakkenpakket. Aan de hand van het thema ‘automotive’ wordt jouw studie leuk en concreet gemaakt. Op deze manier is het mogelijk om theorie aan de praktijk te kunnen koppelen, zodat je weet waarom je iets leert. Naast commerciële vakken krijg je ook technische vakken om de basis techniek te begrijpen en op de hoogte te zijn van actuele ontwikkelingen en innovaties op technisch gebied. Alle lessen worden gegeven door ervaren docenten met passie voor deze branche. Dit maakt dat de lesstof extra leuk en interessant wordt.

In het tweede leerjaar ga je met een groep klasgenoten aan de slag met het maken van en een Business Plan. Dit kan het opzetten van een nieuw bedrijf zijn, maar ook een toevoeging of ontwikkeling doorvoeren aan een huidig concept. In de afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld plannen geschreven over innovatieve bezorgsystemen, het ontwikkelen van specifieke apps, een interactieve motorhelm die gebruik maakt van Google Maps en over private lease fietsen.

De teams met de beste plannen houden een presentatie voor een jury uit de branche.

Volg je het automotive management hbo-programma? Dan vervalt in het derde leerjaar het thema ‘automotive’ en ga je je verder verdiepen in bedrijfsvoering en maak je kennis met bedrijven buiten de automotive branche. De volgende vakken staan op het programma:

 • International Business
 • Financieel Management
 • Kwaliteitsmanagement
 • Psychologie

Het derde jaar staat tevens in het teken van het doen van een onderzoek bij een bedrijf. Dit hoeft dus ook geen automotive gerelateerd bedrijf te zijn, op de IVA word je immers breed opgeleid. Het onderzoek moet een strategisch onderzoek zijn dat je samen met een groep uitvoert. Het onderzoek resulteert in een advies dat je samen met je groep aan het bedrijf presenteert.

In het vierde jaar hbo doe je gedurende 6 maanden een onderzoeksstage in binnen- of buitenland bij een bedrijf naar keuze. Aansluitend op je stage schrijf je een afstudeerscriptie. Nadat je deze succesvol hebt afgerond is je bachelor diploma binnen!

Studiereizen

De studievereniging van de IVA, de LIVA, organiseert een jaarlijkse studiereis naar automerken in het buitenland. Zoals Jaguar, Lotus en Morgan in Engeland en Mercedes en Porsche in Duitsland. Deze reizen zijn niet alleen leuk en leerzaam, ze zijn ook perfect om je netwerk uit te breiden!

studenten tijdens studiereis in China

 

Circuitdag

De IVA Circuitdag is de oudste jaarlijkse traditie van de studievereniging van de IVA, de LIVA. Een dag lang rijden (oud) IVA studenten over het circuit met hun eigen auto en een ervaren instructeur. Studenten die niet met een eigen auto het circuit op gaan kunnen meerijden met ervaren demonstratierijders. Wie wil dat nu niet? Bekijk hieronder een impressie van de circuitdag.

Gala

Jaarlijks organiseren de LIVA en de DIVA samen het gala. Het gala vindt jaarlijks plaats op een unieke en feestelijke locatie, de perfecte omstandigheden voor een onvergetelijke avond.

IVA studenten tijdens jaarlijks gala

Waarom kiezen voor de IVA?

 • Business school met meer dan 90 jaar ervaring
 • Groot netwerk in de automotive branche
 • Autoriteit in automotive management & business
 • Uitstekende voorbereiding op ondernemerschap
 • Al meer dan 22.000 studenten gingen je voor!
Studenten en oud-studenten over Automotive Business Management

Na je automotive management studie

Wat kun je worden na de opleiding Automotive Business Management en wat zijn de baankansen? Of wil je doorstuderen? Ook daarvoor bieden we mooie vervolgstudies.

Wist je dat de meeste studenten op het moment van diploma-uitreiking al een baan hebben? Studenten werken na een studie aan de IVA onder andere in de volgende beroepen:

 • Sales Manager
 • Productmanager
 • Directiefuncties
 • Business development manager
 • Accountmanager
 • Marketing manager
 • Ondernemer

Lang niet iedereen werkt na een studie aan de IVA in de auto- of nautische branche. Door de brede opzet van de opleiding is het een perfecte start voor vele bedrijfstakken. En door de professionaliteit en ondernemersgeest die je wordt bijgebracht, werken veel oud studenten inmiddels als zelfstandig ondernemer.

Na je IVA mbo of hbo doorstuderen? Wij bieden onderstaande mogelijkheden.

IVA mbo+ doorstromen naar IVA hbo

Na de IVA sprintopleiding mbo+ kun je doorstromen naar de IVA hbo-opleiding om je bachelor degree te halen. Via een unieke mogelijkheid volg je dan een TOP-class programma om je kennisniveau te verbreden en verdiepen. Vervolgens stroom je direct in het tweede jaar hbo in.

Bachelor degree aan Northwood University

Wil je na de tweejarige hbo (IVA-A) of mbo+ opleiding doorstuderen in internationaal management, marketing en organisatie? En wil jij jouw zakelijk Engels perfectioneren? Dan kun je in de Verenigde Staten doorstuderen aan Northwood University. Je start daar in het vierde jaar van de internationaal erkende bachelors degree of business administration (bba) in Midland.

Masters Degree aan Bradford School of Management

Na de IVA hogeschool-opleiding kun je in 12 maanden je master diploma halen aan de Bradford School of Management in het Verenigd Koninkrijk.

Bezoek de Open Avond woensdag 29 mei 2024
Open Dagen
Vraag de brochure aan
Ontvang binnen 3 dagen onze brochure op de mat
Brochure aanvragen
Schrijf je online in voor de opleiding!
Start: augustus 2024
Inschrijven

Bezoek de campus!

Open Avond
woensdag 29 mei

Meer informatie

Bezoek de campus!

Open Avond
woensdag 29 mei 

Meer informatie