Janko van der Baan (oud-IVA-student)

Managing Director Scania Benelux

Naam: Janko van der Baan
Leeftijd: 54
Functie: Managing Director Scania Benelux
Afgestudeerd in: 1988
Gepubliceerd: 29 maart 2021

‘Ik ben managing director van een bedrijf met 1200 medewerkers, maar voel me nog steeds dealer.’

Ik werk al ruim dertig jaar bij Scania, ik heb meer dan tien verschillende functies gehad. Bijvoorbeeld bij onze used trucks afdeling, waar ik in 1999 het internet introduceerde. Ook ben ik country manager in Zweden geweest. Drie jaar lang was ik verantwoordelijk voor de Iraanse markt. Heel leerzaam. Bijvoorbeeld dat in Iran het nieuwjaar op 21 maart begint. Dat kan nogal een verschil maken als in het nieuwe jaar een prijs verandert. Een fantastische tijd was het, je ziet een heel andere kant van zo’n land dan wat je in het nieuws voorgeschoteld krijgt.

Als managing director bestaat mijn werk uit veel praten maar nog meer uit luisteren. En er zo voor zorgen dat de juiste competenties op de juiste plek terechtkomen. 21 mensen rapporteren aan mij, dat is veel. Maar zo weet ik altijd wat er speelt. Ook al ben ik de managing director van een bedrijf met 1200 medewerkers, ik voel me nog steeds een dealer. We verkopen vierduizend nieuwe en 1400 gebruikte trucks per jaar, dan moet je goed weten wat er zowel in de sales als in de werkplaats gebeurt.

We zijn net gestart met de productie van BEV trucks: volledig elektrisch. Je kunt nu al met een elektrische Scania van 25 ton 250 kilometer elektrisch rijden. Dat was kort geleden ondenkbaar. Elektrificatie is een enorm disruptieve ontwikkeling met grote gevolgen voor klanten, monteurs, werkplaatsen, opleidingen en investeringen. Een uitdaging maar ook razend interessant natuurlijk.

Het belangrijkste dat de IVA me heeft gebracht is structuur, discipline en respect voor anderen. Ik denk dat dat heel belangrijk is. En ik heb er leren presenteren. Wat grappig is, want ik vond voor de klas een presentatie geven verschrikkelijk. Inmiddels geef ik presentaties voor grote groepen mensen.

Ik heb wel te doen met studenten in deze moeilijke tijd. Mijn advies is: blijf het initiatief pakken. Er zijn altijd mogelijkheden en initiatief wordt gewaardeerd. En richt je als je een baan zoekt niet op een auto van de zaak of andere materiële zaken. Zorg dat je je ding goed doet, dat wordt gezien. Dan komt de rest vanzelf, en ik spreek uit ervaring.

Meer succesverhalen
Bezoek de Open Avond woensdag 29 mei 2024
Open Dagen
Vraag de brochure aan
Ontvang binnen 3 dagen onze brochure op de mat
Brochure aanvragen
Schrijf je online in voor de opleiding!
Start: augustus 2024
Inschrijven
Bekijk onze open dagen
De volgende open dag is over 5 dagen