Tegemoetkoming connectiejaar, BMC, IVA-A

 

Het connectiejaar, het IVA-A-programma en BMC zijn niet rijkserkende opleidingen. Afhankelijk van je situatie kun je (dubbele) kinderbijslag en een fiscale tegemoetkoming krijgen van de overheid.

Jonger dan 18-jaar

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan krijg je kinderbijslag. Ga je op kamers wonen om aan de IVA te kunnen studeren, dan heb een veel gevallen recht op dubbele kinderbijslag.

Fiscale mogelijkheden

Als je studeert, investeer je in boeken of lesmateriaal dat je voor je studie nodig hebt. Ook betaal je lesgeld of collegegeld. De investering die je hebt gedaan, mag je aftrekken van je inkomsten bij je belastingaangifte (Box 1). Ook als je nog weinig of geen inkomsten hebt. Je kunt dit dan verrekenen bij daarop volgende belastingaangifte(s).

Lees meer over aftrekbaarheid studiekosten

 

Het is altijd verstandig een financieel plan te maken met hulp van een expert (fiscalist, belastingadviseur, accountant).

Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. Deze regeling is helaas niet toepasbaar voor dagstudenten in het CJ-, A- en BMC-programma.

Vergeet je brochure niet

Brochure aanvragen