maandag 24 mei 2021

Maak kennis met Algemeen Directeur Joan Janssens

Naam: Joan Janssens
Functie: Algemeen Directeur
Werkt bij de IVA sinds: januari 2021

De IVA heeft een duidelijk profiel, dat is heel waardevol. Business onderwijs gericht op de mobiliteitsbranche is de kern. Al sinds de oprichting van de IVA in 1930 zijn we verbonden aan de automotive sector en in ruim tien jaar tijd hebben we een ijzersterke reputatie verworven in de nautische wereld. Het is belangrijk dat we daarop voortbouwen.

De wereld van mobiliteit, vervoer en logistiek verandert in razend tempo. De behoefte van mensen verandert: ze willen niet altijd meer een auto, ze willen mobiliteit. Daar horen andere producten, diensten en businessmodellen bij. Zelfrijdende auto’s, waterstof als brandstof, speed pedelecs, deelscooters en drones die pakketjes brengen zijn actuele onderwerpen. Ook de jachtbouw- en watersportbranche innoveert in hoog tempo en speelt in op duurzaamheid. Nederland versterkt haar leidende positie in de nautische wereld, wat zorgt voor internationale expansie en nieuw ondernemerschap.

Daarnaast zien we een toenemende groep studenten die de IVA kiest voor businessonderwijs en ondernemerschap in een internationale context, maar minder affiniteit heeft met auto’s en techniek. Daarom starten we naast de bestaande automotive en nautische studierichtingen per september ook de studierichting Innovation Business Management. Een studierichting met de focus op ondernemerschap, international business, leiderschap en smart mobility.

Als IVA willen we verder gaan dan mensen opleiden in automotive, innovation en nautisch business management. In 2030 willen we een kenniscentrum zijn, zelf onderzoek doen, nieuwe samenwerkingsverbanden aangaan. Zodat we de nieuwste kennis direct kunnen delen met onze studenten én het bedrijfsleven. En nog interessanter worden voor buitenlandse studenten, met masters, Engelstalige modules en exchange programs. Deze groei naar kenniscentrum heeft tijd nodig, dat gaan we nu opbouwen.

hbo opleiding innovation business management

Ik heb altijd gewerkt op het snijvlak consultancy, onderzoek, overheid en onderwijs. Een van mijn mooiste avonturen was het opzetten van het Quantified Self Institute bij de Hanzehogeschool Groningen, in samenwerking met een social enterprise uit San Francisco en Palo AltoWe gebruikten hele kleine sensoren om te onderzoeken hoe inzicht in beweging, energieverbruik en stress mensen hun leefstijl kan laten veranderen. Enorm waardevolook voor bijvoorbeeld brandweer, GGD of topsporters. Let wel: dit was lang voor er Apple Watches en fitness apps bestondenWe liepen in één klap voorop in dit veld.

Toen ik de vacature voor algemeen directeur bij de IVA zag, dacht ik meteen: dit wordt ‘m. De IVA heeft een hele goede naam en haalt bij de NSE (Nationale Studenten Enquête) ongelofelijk hoge scores. En ik vind de ontwikkelingen in de mobiliteitssector heel interessant, met een enorme rijkdom aan businesskansen. Ik ben middenin de coronacrisis begonnen, een atypische tijd. Het is alsof je op een tallship zit die in de haven ligt. Ik loop over het schip, ik leer alles en iedereen kennen maar ik wil natuurlijk de volle zee op! We gaan ervanuit dat we in augustus eindelijk de zeilen weer volledig kunnen hijsen.

Het meest bijzondere aan de IVA vind ik mijn collega’s. Die hebben een hele nauwe band met de beroepspraktijk, dat heb ik niet eerder zo gezien. Er komt zoveel kennis en actuele ervaring langs, dat veel reguliere lessen voelen als gastcolleges. Alles ademt relevantie uit de ondernemende werkelijkheid. En het is bijzonder dat studenten naast sterke algemene kennis ook alles leren over communicatie, gedragsregels en normen en waarden. Jezelf organiseren, daar begint het allemaal mee. 

Bezoek de Open Avond woensdag 29 mei 2024
Open Dagen
Vraag de brochure aan
Ontvang binnen 3 dagen onze brochure op de mat
Brochure aanvragen
Schrijf je online in voor de opleiding!
Start: augustus 2024
Inschrijven
Bekijk onze open dagen
De volgende open dag is over 3 dagen